Pu Erh Çayı Nedir? Nasıl Demlenir?

Pu Erh Çayı

Pu Erh çayı Çin’in Yunnan eyaletinde yetişerek bu eyaletin geleneklerine özgü şekilde fermente edilen bir siyah çay çeşididir.

Bu çayı elde etmek için Camellia Sinensis bitkisi kullanılır. Pu Erh çayı yüksek nem altında fermantasyona tabi tutularak; kurutma, haddeleme, mikrobiyal fermantasyon ve oksitlenme gibi aşamalardan geçer. Böylece daha uzun süre depolanabilmektedir.

Pu Erh çayı demlemenin bazı püf noktaları vardır ki bunlar uygulandığı takdirde çok daha kaliteli bir tat profili karşımıza çıkmaktadır.  Yazımızın devamında Pu Erh Çayının inceliklerini ve demleme detaylarını bulabilirsiniz.

Pu Erh Çayı Nedir?

Pu-erh çayı, fermente edilmiş bir çay çeşididir ve diğer çaylara göre rengi daha koyudur. Bununla birlikte tat olarak da diğer çaylara göre daha yoğundur. Fermantasyon işlemi sırasında, çay yapraklarında bulunan bakteri ve enzimlerce çay yapraklarındaki antioksidanların parçalanması ile oluşmaktadır. 

Pu Erh Çayını diğer çaylardan ayıran en önemli özellik zaman geçtikçe kalitesi ve lezzetinin artıyor olmasıdır. Zamanla aroması derinleşen bu çay ayrıca bir geleneğin doğmasına da zemin hazırlamış ve bazı ailelerde nesilden nesile aktarılan bir miras görevi görmüştür.

Pu Erh Çayı fiyatları ise bu çay özelinde en çok merak edilen sorulardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Tea Co. olarak en kaliteli Pu Erh Çayı yapraklarını kullanarak hazırladığımız harmanlar için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Pu Erh Çayı Nerede Yetişir?

Pu Erh çayı, Çin'in Yunnan eyaletinde yetiştirilmektedir. Yoğun olarak Yunnan eyaletinin Xishuangbanna, Simao, Lincang ve Puer gibi bölgelerinde yetiştirildiği görülmektedir. Çay; kurutma, haddeleme, yapraklarının mikrobiyal fermantasyonu ve oksitlenmesi  aşamalarından geçmektedir. Bütün bu süreçler dahilinde çay üretmek, bir Çin uzmanlık alanıdır.

Pu Erh Çayı Ne İşe Yarar?

Uzun bir fermantasyon dönemiyle hazırlanan Pu Erh Çayı özel bir işlemden geçerek fermente edildikten sonra, çay yapraklarının yıllarca yaşlandırıldığı bilinmektedir. Bütün bu süreçler Pu Erh çayına kendine özgü tadını ve pek çok sağlık yararını sağlamaktadır.

Pu Erh çayı, Çin’de kalp hastalıklarını önlemek, kolesterol seviyelerini iyileştirmek gibi sebeplerle uzun yıllardır tüketilen bir çay türüdür. Ayrıca; kan dolaşımını canlandırma, baş ağrısı problemlerini iyileştirme ve kilo vermeyi teşvik gibi konularda da faydalı olabildiği söylenmektedir

Pu Erh Çayı Zayıflatır mı?

Pu Erh Çayının zayıflatma üzerine olumlu etkileri olduğu, kilo kontrol süreçlerine yardımcı olduğu gibi söylentiler mevcut olsa da konuyla ilgili kanıtlanmış bir bilimsel içerik bulunmamaktadır. Durumun kişiden kişiye pek çok faktör kaynaklı değişiklik gösterebileceğini unutmamak gerekmektedir.

Pu Erh Çayı Nasıl Demlenir? 

Pu Erh çayının dökme ambalajlardaki içeriği kaliteli gevşek yapraklardan oluşarak çayın toz ve kırıntısı yerine çay yapraklarının tamamını barındırıyor. Demlediğinizde çayın yoğun aroma ve tadını alabiliyorsunuz. Böylece size daha lezzetli ve kaliteli bir çay deneyimi yaşatıyor. Çayınızı pratik olarak hazırlamak istiyorsanız; klasik poşet çayların aksine çaya nano ve mikro plastik bulaştırmayan, %100 pamuk, el işçiliği ile üretilen müslin bez ambalajlarını deneyerek sağlıklı ve pratik çay keyfi yaşayabilirsiniz.

Pu Erh çayının oldukça kolay ve pratik olan demleme aşamaları şu şekildedir;

  • - Suyu kaynattıktan sonra biraz bekletin,
  • - 1 fincan çay için 1 çay kaşığı pu erh çayının üzerine dinlenmiş suyu ekleyin,
  • - Çayınızı 3-5 dk süreyle demleyin.

Pu Erh Çayı demlemek her ne kadar kolay olsa da bazı püf noktalar içermektedir;

Bu çayı suyla birlikte kaynatmamak bu püf noktaların başında gelmektedir.

100 C sıcaklıkta su kullanmak ideal olacaktır. Kaynamış suyu kısa bir süre dinlendirmek de önemlidir.

Pu Erh Çayı  Faydaları Nelerdir?  

  • - Vücutta serbest radikallerin neden olduğu hasarı önlemeye yardımcı antioksidanlar içermektedir. 
  • - Antibakteriyel özellikleri bulunan Pu-erh çayı, zararlı bakterilere karşı vücudun korunmasına yardımcı olmaktadır. 
  • - Vücuttaki kızarıklıklar, şişmeler tahrişleri önlemeye yardımcı anti-inflamatuar özelliği de bulunmaktadır. İltihaplı rahatsızlıklardan kaynaklanan ağrıları hafifletmede olumlu etkileri olduğu söylenmektedir.
  • - Cildin güneş ışığından kaynaklanan yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olabileceği söylenmektedir.
  • - Vücutta detoksifikasyon işlevi görmektedir. Vücuttaki toksinlerin parçalanarak atılmasına yardımcı olduğu bilinmektedir.
  • - Mide ve bağırsak bakterilerine karşı sindirimi hafiflettiği de bilinen etkileri arasındadır.
  • - Stresi azaltma noktasında içeriği sayesinde rahatlatmaya yardımcı bir etkisi de bulunduğu belirtilmektedir.
  • - Düzenli olarak pu-erh çayı tüketmenin, metabolik sendromları hafifletmeye yardımcı olduğu söylenmektedir.
  • - Bağışıklığı desteklemeye yardımcı bir içeriği olduğu belirtilmektedir.
  • - Serbest radikallerden kaynaklı hasarları en aza indirgemek adına etkileri olduğu bilinmektedir.
  • - Kan şekeri seviyelerini dengelemek adına yardımcı olabileceği gibi bilgiler bulunmaktadır.

Pu Erh Çayı  Zararları Nelerdir?  

Pu Erh Çayı kaynaklı zararlı etkilerin temelinde genelde içerdiği kafeinin sebep olduğu bilinmektedir. Bir günde 2-3 fincandan daha fazla tüketilen Pu Erh çayının olası zararları şu şekildedir;

  • - Kafein hassasiyeti olan kişilerde uykusuzluk ve çarpıntı gibi etkiler bırakma ihtimali bulunmaktadır. 
  • - Kan ve demir ilacı kullanan kişilerde de ilaçla etkileşimi kişiye problem olabileceğinden doktor kontrolünde tüketilmesi önerilmektedir.

Her bireyin, vücut toleransı ve sağlık durumu farklı olacağından bu etkilerin kişiden kişiye değişebileceği noktası önemlidir.

Pu Erh Çayı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Özgün aroması ve sağlık yararları ile bilinen pu erh çayı özellikle ilk kez deneyecek çay severler için pek çok soruyu beraberinde getirmektedir. Pu Erh çayını tüketmeden önce konuyla ilgili araştırma yapan kişilerin “Pu Erh çay nedir?, çayın tadı nasıldır? Pu Erh çayı nasıl demlenir? Pu Erh çayının kafein içeriği nasıldır? Pu Erh çayı zayıflatır mı?” gibi soruları en çok kullanılan platformlarda sıkça arattığı görülmektedir. Bu blog yazımızda Konuyla ilgili sıkça sorulan sorulara yanıt vermek, Pu Erh çayı ile ilgili aradığınız her şeyi cevaplandırmak istiyoruz. 

Pu Erh Çayı Nasıl Yapılır?   

- Pu’erh çayını demliğinize koyun ve üzerine kaynamış su ekleyin.

- Bu sıcak suyu bekletmeden demliğinizden boşaltarak çayı yıkama adımını tamamlayın.

- Daha sonra 250 ml sıcak suyu Pu’erh çayının üzerine ilave ederek demleyin. Üç beş dakika bekledikten sonra demlenen çayı bardağınıza alarak servisi tamamlayabilirsiniz.

Pu Erh Çayının Tadı Nasıl?  

Pu-erh çayı tamamen oksitlenmiş ve fermente edilmiştir. Zaman içerisinde olgunlaştırılan bu çay özellikle Çin’de yoğun ilgi gören ve üretimi yapılan bir çay çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Tadının nasıl olduğu ise pek çok kişi için merak konusudur. Pu Erh çayı diğer çaylara benzemeyen pürüzsüz ve topraksı bir tada sahiptir. Bu çayın rengi de diğer çay çeşitlerine oranla daha koyu olarak bilinmektedir.

Pu Erh Çayının Yan Etkileri Var mı?

Pu Erh çayı içerdiği kafein sebebiyle normalden fazla tüketimler söz konusu olduğunda baş ağrısı, uykusuzluk, mide ve bağırsak problemleri, dönmeleri gibi çeşitli yan etkileri tetikleyebileceği belirtilmektedir. Etkiler kişiden kişiye değişebileceğinden özellikle kronik rahatsızlığı olanların doktora danışarak tüketmesini tavsiye etmekteyiz.

Pu Erh Çayı Ne Kadar İçilmelidir?   

Pu Erh çayı gün içerisinde kafein içerikli başka şeyler tüketilmediği takdirde günde 3 fincana kadar tüketilebilmektedir. Bu çayın detox faydalarından yararlanmak için tüketenler için ise günde 1-2 fincan Pu Erh çayı yeterli olacaktır.

 

Etiketler: Pu Erh Çayı Nedir? Nasıl Demlenir?
Eylül 13, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR