Beyaz Çay Nedir? Faydaları Nelerdir?

Beyaz Çay Nedir?

Beyaz çay, dünya çay üretiminin sadece %1'ini oluşturan nadir ve özel bir çay türüdür. Beyaz çayın en önemli özelliği, çaylardan en az işleneni olmasıdır. Bu da çay yapraklarının doğal yapısını korur ve beyaz çaya özgü ince tüylerin oluşmasına neden olur.

Beyaz çay; yeşil ve siyah çaya göre daha güçlü antioksidan özelliğiyle serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırma, bağışıklık güçlendirme, yağ yakımını destekleme gibi pek çok faydayla da sıklıkla tercih edilmektedir.

Beyaz çay fiyatları ise bu çay özelinde en çok merak edilen sorulardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Tea Co. olarak en kaliteli beyaz çayları birbirinden lezzetli bitki ve meyvelerle birleştirdiğimiz harmanlar için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Beyaz Çay Nedir? 

Dünyada ’imparatorların çayı’ olarak, Türkiye'de ise ’beyaz iksir’ adıyla bilinen Beyaz çay Uzak Doğu patentli bir çay çeşididir. Tarihi Çin İmparatorluğuna dayanan ve pek çok türü bulunan bu çay daha az işlem görmesi ve yeşil çaydaki gibi fermantasyona uğramaması sebebiyle yeşil çaya göre daha hafif ve tatlı bir lezzete sahiptir. Bu özelliğiyle aynı zamanda daha düşük kafein ve daha yüksek antioksidan içermektedir. 

Beyaz Çay Nerede Yetişir?

Beyaz çay geleneksel olarak Çin’in Fujian bölgesinde yetiştirilse de beyaz çay üretimi mevcut olan ülkeler Çin, Hindistan, Kenya, Sri Lanka ve Vietnam olarak karşımıza çıkmaktadır.  Günümüzde dünyada 600-800 ton civarında beyaz çay üretimi gerçekleşmektedir. Bu değerli çayın yetiştirilme koşulları da birbirinden farklı adımları içermektedir;

  • - Beyaz Çay, ilkbahar aylarında Mart-Nisan aralığında çay yapraklarının açmamış tomurcuklarının toplanmasıyla elde edilmektedir.
  • - Toplanan tomurcuklar önce solmakta, ardından da kurutmaya bırakılmaktadır. Tüm bu adımların doğal olarak izlenmesi herhangi bir kimyasal işlem uygulanmaması özellikle tavsiye edilmektedir.
  • - Bir diğer püf nokta ise beyaz çayın yağmurlu havalarda toplanmaması gerektiğidir. Aksi takdirde çay tomurcukları bozulmaya uğramakta ve verimsiz olabilmektedir.

Beyaz Çay Ne İşe Yarar?

Beyaz çay, özellikle polifenoller açısından zengin antioksidan içeriğiyle vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltmaktadır. Aynı zamanda bu antioksidanların kan  basıncı ve kalp damar sağlığını korumaya da yardımcı olduğundan bahsedilmektedir. Tea Co. olarak beyaz çaylarımızda hem dondurularak kurutulmuş çilek, ananas ve papayalı bir harman; hem de Roma Papatyası, Çilek, Vanilya, Yasemin çiçeği bulunan başka bir harman oluşturduk. Zengin antioksidan içeriği ve yumuşak içimiyle beyaz çay çeşitleri için linki ziyaret edebilirsiniz. 

Beyaz Çay Zayıflatır mı?

Her sağlık durumu gibi kilo kaybı veya zayıflama konusunda da bir uzmandan yorum almanın gerekli olduğunu belirtmekle beraber beyaz çayın zayıflamaya etkisi hakkında araştırmalar yapılmış fakat kilo kaybına direkt etkisi hakkında kesin ifadeler kullanılmamıştır. Ancak içerdiği bileşenler ve yapısal özellikleri sebebiyle kilo verme sürecine yardımcı olabilmektedir. 

Diğer çay türlerine göre daha az işlenmiş beyaz çayda bulunan kateşinler, kilo verme sürecinde olan kişiler için destekleyici rol oynamaktadır. Bu özel çay vücuttaki yağların parçalanmasına yardımcı olarak kilo vermeyi desteklemektedir Ayrıca kalorisiz yapısı ve şeker içermemesinden dolayı da detox süreçlerine güzel bir alternatif oluşturmaktadır.

Beyaz Çay Faydaları Nelerdir?  

  • - Yağ yakmayı hızlandırıcı bir etkisi olduğundan kilo verme sürecinde yardımcı olabilir.
  • - Cilt hücreleri üzerinde yenileme ve onarma etkileri bulunabilir.
  • - İçeriğinde bulunan Florür sayesinde dişlerdeki bakterilerin temizlenmesine yardımcı olabilir.
  • - Güçlü antioksidan içeriğiyle serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırmaya yardımcı olabilir.
  • - Bağışıklık sistemini güçlendirici ve vücudu hastalıklardan koruyucu etkileri bulunabilir.
  • - Düzenli tüketimde ciltte birikip akneye sebep olabilecek toksinlerin arındırılmasına destek olabilir.
  • - Fenol bakımından yüksek içeriğiyle cildi sıkılaştırmaya yardımcı olabilir ve kırışıkları en aza indirebilir.

Beyaz Çay Zararları Nelerdir?  

  • - Beyaz çayın içerisindeki kafein oranı diğer çaylara göre az da olsa kişiye bağlı olarak uykusuzluk ve baş dönmelerine neden olabilir.
  • - Yapısındaki bileşenler sebebiyle vücuttaki demirin hızlanmasına sebep olabilir.
  • - Demir eksikliği ilacı kullananların bu süreçte tüketmemesi şeklinde uyarılar da bulunmaktadır.
  • - Ayrıca gün içinde çok fazla içildiği durumlarda ani tansiyon düşmelerine sebep olabileceği de söylenmektedir.

Beyaz Çay Nasıl Demlenir? 

Beyaz çayın dökme ambalajlardaki içeriği kaliteli gevşek yapraklardan oluşarak çayın toz ve kırıntısı yerine çay yapraklarının tamamını barındırıyor. Demlediğinizde çayın yoğun aroma ve tadını alabiliyorsunuz. Böylece size daha lezzetli ve kaliteli bir çay deneyimi yaşatıyor. Çayınızı pratik olarak hazırlamak istiyorsanız; klasik poşet çayların aksine çaya nano ve mikroplastik bulaştırmayan, %100 pamuk, el işçiliğiyle üretilen müslin bez ambalajlarını deneyerek sağlıklı ve pratik çay keyfi yaşayabilirsiniz.

Beyaz çayın oldukça kolay ve pratik olan demleme aşamaları şu şekildedir;

  • - Suyu kaynattıktan sonra biraz bekletin,
  • - 1 fincan beyaz çay için 1 çay kaşığı beyaz çayın üzerine dinlenmiş suyu ekleyin,
  • - Çayınızı 2-3 dk süreyle demleyin.

Beyaz çay demlemek her ne kadar kolay ve pratik olsa da bazı püf noktaları bulunmaktadır;

  • - Beyaz çayı suyla birlikte kaynatmamak bu püf noktaların en başında gelmektedir.
  • - Siyah çaya oranla daha düşük sıcaklıklarda demlenmesi gerekmektedir, 70C ideal olacaktır. Bu sebeple kaynamış suyu kısa bir süre dinlendirmek önemlidir.

Beyaz Çay Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Özgün aroması, hafif tatlı lezzeti ve sayısız sağlık yararları ile bilinen beyaz çay özellikle ilk kez deneyecek çay severler için pek çok soruyu beraberinde getirmektedir. Beyaz çay tüketmeden önce konuyla ilgili araştırma yapan kişilerin “Beyaz çay nedir?, tadı nasıldır? Beyaz çay nasıl demlenir? Beyaz çayın kafein içeriği nasıldır? Beyaz çay zayıflatır mı?” gibi soruları online platformlarda sıkça arattığı görülmektedir. Bu blog yazımızda Konuyla ilgili sıkça sorulan sorulara yanıt vermek, beyaz çay ile ilgili aradığınız her şeyi cevaplandırmak istiyoruz. 

Beyaz Çay Nasıl İçilir?  

Yıllardır tüketilen, ülkemizde de son zamanlarda popülerliği artan beyaz çay, her mevsim tüketime uygun bir içeriğe sahiptir. Özellikle kış mevsimlerinde vücut direncini arttırmak ve bağışıklığı güçlendirmek için sıklıkla tercih edilmektedir. Günlük sıvı ihtiyacını karşılamada da önemli etkisi olan beyaz çayı damak zevkine uygun tarifler oluşturarak tüketebilirsiniz.

Beyaz Çay Ne Zaman İçilmelidir?  

Beyaz Çayın tüketim önerisi gün içerisinde 3 fincan olarak sunulmaktadır. Tüketim aralıkları kahvaltıdan önce 1; öğle yemeğinden önce 1 ve gece yatmadan önce 1 fincan olarak önerilmektedir. Beyaz çayda kafein miktarı diğer çaylara göre ne kadar az da olsa kafein toleransı kişiden kişiye farklılık göstereceğinden tüketimde aşırıya kaçmamak ve akşam saatlerinde yoğun şekilde çay tüketimi gerçekleştirmemek gerekmektedir.

Yatmadan Önce Beyaz Çay İçmenin Etkisi Nedir? 

Yatmadan önce beyaz çay içildiğinde; çayın sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi sebebiyle daha kolay uykuya dalındığı söylenmektedir. Kronik ilaç kullanmayan ya da düzenli bir sağlık problemi yaşamayan kişilerin yatmadan önce beyaz çay içmesinde bir sakınca görülmese de tedbir amaçlı doktora danışarak tüketilmesini tavsiye etmekteyiz. 

Beyaz Çay Ödem Attırır mı?  

Vücutta ödem oluşumu, genelde aşırı sıvı birikiminin sebep olduğu şişkinlik olarak tanımlanmaktadır. Bu ödemi vücuttan atmak için tuz tüketimini azaltıp su alımını arttırmak gerektiği söylenmektedir. Beyaz çayın içeriğinde bulunan antioksidanların da vücut sağlığı için önemli olduğu bilinse de, beyaz çayın ödem atıcı etkisini kanıtlar nitelikte bir çalışma bulunmamaktadır. Ödem problemini çözmek adına bir doktora danışıp hareket etmek en sağlıklı çözüm olacaktır.

Beyaz Çayda Kafein var mı?  

Çaydaki kafein miktarı, çay yapraklarının türü, kalitesi, işlenme biçimleri gibi pek çok duruma bağlıdır. Beyaz çaydaki kafein miktarı, yeşil çay ve siyah çaya oranla oldukça düşüktür. Beyaz Çay üretiminde enzim oksidasyonunu önlemek için bitki materyalleri toplandıktan hemen sonra buharda pişirilerek kurutulur. Diğer çaylara oranla işlenme süresi kısa olduğundan daha fazla antioksidan içerir ve tadı çok daha hafiftir.

Beyaz Çayın Yan Etkileri Var mı?

Beyaz çayın kafein içeriği yeşil çay ve siyah çaya göre daha düşük olsa da kafein hassasiyeti olan kişilerde uykusuzluk ve çarpıntı gibi etkiler bırakma ihtimali bulunmaktadır. Kan ve demir ilacı kullanan kişilerde de ilaçla etkileşimi kişiye problem olabileceğinden doktor kontrolünde tüketilmesi önerilmektedir.

Her bireyin, vücut toleransı ve sağlık durumu farklı olacağından bu etkilerin kişiden kişiye değişebileceğini unutmamak gerekmektedir. 

Gebelikte Beyaz Çay Tüketilir mi?

Gebelik süreci hem anne hem de bebek için oldukça hassas ve dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Bu süreçte annenin beslenme alışkanlıkları, sıvı tüketimleri, uyku durumları gibi pek çok süreç değişkenlik göstermektedir. Bu süreçte hem çay tüketiminin hem de kafein içerikli diğer içeceklerin kullanımı minimumda olmalı, hem anne adayı hem de bebeğin sağlığı için kafein içerikli ürünler kullanılmamalıdır. Beyaz çayda kafein oranı oldukça düşük olsa bile gebelik süreci hassas bir konu olduğundan mutlaka bir doktora danışılmalı, doktor kontrolünde tüketimi sağlanmalıdır. 

 

Etiketler: Beyaz Çay Nedir? Faydaları Nelerdir?
Ağustos 21, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR