Matcha Çayı Kahve Yerine İyi Bir Alternatif mi?

Matcha Çayı Kahve Yerine İyi Bir Alternatif mi?

“Matcha Çayı Kahve Yerine İyi Bir Alternatif mi?”

Matcha, yüzyıllardır Asya'da popüler bir içecek olarak karşımıza çıkıyor. Son zamanlarda, Batı dünyasında kahvenin mükemmel bir alternatifi olarak daha iyi bilinmeye başladı.

Matcha, öğütülmüş yeşil çay yapraklarından yapılmış olup, kahvede bulunmayan birçok faydaya sahiptir. Aynı zamanda antioksidanlar, klorofil ve amino asitler açısından da zengindir.

Matchanın içeriğinde bulunan kafein ve L-teanin birleştiğinde; size zihinsel odaklanmayı, farkındalık ve enerjiyi artırıcı, stresi azaltıcı ve zihinsel dayanıklılığı da yükseltici bir etki sağlar.

Sakin bir uyanıklık ve yüksek düzeyde yaratıcılık kombinasyonuyla sizi gün boyunca sürdürülebilir enerjide tutarak genellikle kahvede görülen sinirlenme durumu ve çöküşleri de yaşatmaz.

"Kahve Bağımlılığından Matcha'ya Geçiş: Bir Kişinin Deneyimi"

Kahve bağımlısı bir Tea Co. sever müşterimizden 14 gün boyunca kahve rutinlerini tamamen matcha ile değiştirmesi için ricada bulunduk. İki hafta boyunca hiç kahve içmeyerek matchayı rutinlerine ekleyen müşterimiz Acaba bunu nasıl başardı? Süreci kendi sözleriyle nasıl anlatıyor gelin beraber bakalım.

“Çaylarını severek içtiğim Tea Co. tarafından iki hafta boyunca kahveyi hayatımdan çıkarmam ve rutinlerimi matcha ile değiştirmem istendi. Kulağa oldukça zor geliyor değil mi? Benim için çok daha zor çünkü ben 7 yıldır günde ortalama 2-3 fincan kahve içen, arkadaşlarım arasında da gerçek bir kahve bağımlısı olarak bilinen biriyim. Kahvenin hem tadını sevdiğim hem de enerji verici etkisini hissettiğim için kahve içmediğim günlerde genellikle huysuz olurum. Bu nedenle, bu istek benim için gerçekten bir meydan okuma değerinde oldu.”

“Kahvenin enerji verici etkisini çoğunuz bilirsiniz. İçtikten sonra enerjik hissedersiniz, ardından huzursuzluk ve sonrasında bir çöküş yaşarsınız. Sonrasında da kahve yoksunluğu kaynaklı baş ağrıları başlar. Matchadaki kafeinin kahveye kıyasla çok daha yavaş bir hızda açığa çıktığını ve kahve içtiğimizde yaşanan bu kafein dalgalanmasının sonuçlarını sınırladığını duymuştum. Daha önce de birkaç kez içtiğim için Matcha çayının tadına da zaten hakimdim. Beni düşündüren şey matcha tüketimimi nasıl arttıracağım ve hazırlamanın ne kadar zaman alacağıydı.”

“İlk günümde sürece nasıl başladığımı sorarsanız; yaptığım ilk matcha latte düşündüğümden çok daha lezzetliydi, ancak dürüst olmak gerekirse hazırlama aşaması bana biraz zahmetli geldi. Suyu kaynat, matchayı çırp, sütü köpürt, ekipmanı temizle derken birkaç aşamada hazırlıyor olmak zor gelse de her rutine alışmak başlangıçta yorucu hissettirebilir diye düşünmek lazım değil mi?”

“Yeni rutinime alışmaya çalışırken öğleden sonra matcha lattemi çilek püresiyle deneyip tatlandırmak istedim. Hafif meyveli bir aromayla gelen kadifemsi tadı çok hoşuma gitti. Ben bu işi başaracağım galiba diye düşünmeye başladım. Gün içindeki ruh halimi merak edenlere de cevap olsun; genel olarak, enerji ve konsantrasyonum yüksek seyretti. Sadece öğleden sonra hafif bir baş ağrısı problemi yaşadım. Bu da uzun zamandır kahveye alıştırdığım vücudum için beklediğim bir etkiydi aslında. Çözümü için kahveye sarılmak yerine daha fazla su içmeye karar verdim.”

“Çok zaman geçmeden, günlük olarak matcha yapmak benim için daha kolay bir hale geldi. Az önce bahsettiğim kahve tükettiğimdeki kafein dalgalanmaları kaynaklı problemleri de yaşamamaya başladım. Baş ağrılarım 3. günden sonra geçti. Bu geçiş süreci benim gibi bir kahve bağımlısı için beklediğimden çok daha rahat ilerledi.”

“Ve son olarak inanır mısınız bilmiyorum ama ben artık matcha latte hayranı oldum. Her gün çeşitli kombinasyonlarda matcha latteler yaptım. Hem yaparken hem de içerken oldukça keyif aldım. Kahveye geri döner misin diye sorarsanız kahveyi tabiki hala seviyorum. Bazen bir fincan kahve içmek de bana çok iyi geliyor. Ancak matchayı kesinlikle kahveye alternatif olarak düşünüyorum. Matchayı, hem denemek isteyenlere hem de kahve alışkanlığının yerine bir alternatif arayışında olanlara seve seve tavsiye ederim. Siz de kendi matcha tariflerinizi yaparak yeni rutinlerinizi oluşturabilirsiniz.”

“Rutinlerine Matcha Eklemek İçin Nefis Bir Tarif”

  • 1 çay kaşığı matcha tozu
  • 2 çay kaşığı sıcak su
  • 1 su bardağı süt (isteğe bağlı olarak süt alternatifleri kullanabilirsin)
  • 1/2 su bardağı taze veya dondurulmuş meyve (çilek, böğürtlen, ahududu gibi meyveleri kullanabilirsin)
  • 1 yemek kaşığı bal (isteğe bağlı)
  • Buz (Soğuk içmek istersen ekleyebilirsin)

Yapılışı:

  • Matcha tozunu bir kaba ekle,
  • Sıcak suyu matcha tozunun üzerine ekle ve bir çırpıcı yardımıyla iyice karıştır,
  • Meyveleri püre haline getir,
  • Sütü ısıt ve köpürt,
  • Matcha karışımını sıcak sütün üzerine dök,
  • İsteğe bağlı olarak bal ekle ve karıştır,
  • Hazırladığın meyve püresini matcha latte üzerine ekle ve karıştır,
  • İsteğe bağlı olarak buz da ekleyerek soğuk servis yapabilirsin.

Fresh meyveli matcha latten servise hazır. Afiyet olsun!

tatlı, masa, yemek, gıda, iç mekan içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Etiketler: Matcha Çayı Kahve Yerine İyi Bir Alternatif mi?
Temmuz 11, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR